Luontotaide

Luonto koskettaa, liikuttaa ja puhuttelee. Luonto saa miettimään ja näkemään asioita uudella tavalla. Luonnossa me voimme uppoutua itseemme, villiintyä ja vimmaantua. Luonto tuo esille meidän villin puolemme – sen jonka kaupunkielämä on piilottanut sisäänsä. Luontotaide on ihmisen läpi kulkeva luontoyhteys ja kokemus, jonka kukin muokkaa omanlaisekseen. Luontotaide inspiroi meitä näkemään maailman eri tavalla. Ja hyvillä festareilla on aina tilaa inspiraatiolle.

Puolivillin festivaalin ympärillä tapahtuu erilaisia luontotaiteeseen liittyviä projekteja, jotka ovat eri yhteistyökumppaneidemme toteuttamia.

Art Äkäslompolo

Art Äkäslompolo on yhteisöllinen ympäristötaideprojekti, jossa pohjoismaiset taiteilijat yhdessä paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden kanssa tuottavat vuosittain yhteisö- ja ympäristötaidekokonaisuuden Äkäslompolossa. Tapahtuma toteutui vuonna 2018 toista kertaa teemalla Metsän ääni – metsän tila. Metsää ei käsitellä pelkästään fyysisenä tilana, vaan myös kertomusten, uskomusten ja perinnetiedon paikkana. Teosten tavoitteena on antaa metsälle symbolinen ääni tilanteessa, jossa luonnonsuojelua tarvitaan muun muassa kaivosteollisuuden hankkeiden vastustamiseen. Vuonna 2019 Äkäslompolossa järjestetään ympäristötaidetapahtuma 22.-26.7. Tämän vuoden teemana on “Suojelu”.

Maanpiiri

Maanpiiri-leiri tapahtuu Äkäslompolossa Karilan ympäristössä 16.7 – 23.7.2019. Leirin tarkoitus on tuoda ihmisiä yhteen, luonnon ja oman itsen ääreen.
Maanpiirissä jokainen osallistuja voi halutessaan jakaa omaa osaamistaan. Leirin runkona toimivat päivittäiset yhteiset meditaatiot, luontoretket ja nuotiopiirit. Kurssiopetustakin leirillä on. Annika Sarvela opettaa joogaa ja luovaa tanssia sekä autenttista liikettä. Cristiana Harle -Aro opettaa rummun valmistusta. Mm. Kirsi Kaulanen vie leiriläisiä tunturiretkille. Leirin järjestää Metsäperhe ry yhdessä Samikka oy:n kanssa ja leirin osallistujien kanssa. Metsäperhe ry on järjestänyt leirejä vuodesta 1998. Leirien tarkoitus on ollut perheiden, lasten ja aikuisten luontosuhteen syventäminen luonnossa elämisen, eri taiteiden ja hoitavien harjoitusten kautta. Lisätietoja kevään aikana.

Toiveiden kaarnalaiva

Tuhansien järvien maa, Kalevalan Tuonelan virta, mytologia, kalastus ja uittoperinne. Vesi on isossa roolissa Suomessa ja suomalaisuudessa. Veteen liitetään mielikuvia, kuten puhtaus ja liike. Monessa kulttuurissa vesi mielletään myös elämän lähteeksi. Mitä veteen liittyviä muistoja tai toivomuksia sinulla on? Veden kautta on lähetetty toiveita ja haaveita laittamalla viesti pulloon. Pullo on päästetty virran vietäväksi toivoen, että se joskus saavuttaa toisen ihmisen. Tällä kertaa lähettinä on kaarnalaiva.

Kölö: Pelon 16 nimeä ja 20 piiloa

Kolmen performanssin sarja: 2019-2021

I Pelon 16 nimeä, vuosi 2019

Kölö on monikielinen ja ääninen avantgardistinen performanssi, joka kattaa kädentaidot, käsityötaiteen, äänitaiteen ja runouden sekä muita medioita, kuten  instagramrunouden. Runoudessaan Kölö käyttää pääkielinään suomea, ruotsia, viroa ja englantia sekä saksaa. Näihin kieliin sekoittuu assosiaatioiden kautta vaihtelevasti muita maailman pieniä ja isompia kieliä.

Teos käsittelee  pelkojen nimiä 16 kielellä (suomi, viro, esperando, italia, latvia, ranska, ruotsi, saksa, englanti, turkki, unkari, saame, komi, japani, karjala.) Kölön ensijainen lähtökohta kirjoittamiseen on leikki ja äänteellinen assosiaatio. Kölön yksi tavoite onkin tutkia baabelin kieltä, tilaa jossa kielet eivät eriydy vaan alkavat sulautua keskenään. Näin kuulija/lukija alkaa leikkimään ymmärtämistä. Kölö saattaa kuullostaa varsinkin laulettuna siansaksalta, mutta on tärkeää muistaa, että kaikki Kölön kielet ovat maailmassa olemassa olevia kieliä ja kun eri kieliä laitetaan  kommunikoimaan keskenään, assosiaatio alkaa ohjata ymmärtämistä. Näin tuttujen kielten kosketuspinnat täydentävät vieraita aukkoja. Samalla myös kielet saavat erityisyytensä.

Pelon 16 nimeä- runoperformanssissa käytetään multimedoita, teosta valmistellaan  isntagrammissa, viimeisen esityksen taustalla pyörivät jokaiselle pelon nimelle ja kielelle rakennetut runovideot, joissa Kölö tanssii, laulaa, popittaa, lausuu ja liturgioi runojaan. Teoksessa kuullaan akustisia äänimaisemia. Kölö on esityksen aikana suuren hämähäkin seitin keskellä, jota hän punoo pelkojensa ohella.

II Pelon 20 piiloa, vuosi 2020
III Pelon 16 nimeä ja 20 piiloa, vuosi 2021

Librettoja/tekstejä: https://kajablocks.blogaaja.fi/
Painettu teos: KÖLÖ Poesiavihkot 2019 (ilmestyy)